Ενοικίαση τελευταίας στιγμής; (+30) 697 7985 014
Find us
Choose language
Ελ
Χανιά

Χανιά

Πίσω στους Προορισμούς

Η σημερινή πόλη των Χανίων είναι χτισμένη στην τοποθεσία όπου βρισκόταν η αρχαία και πανίσχυρη Μινωική Κυδωνία (1071 π.Χ – 69 π.Χ.). Από τη Μινωική Αυτοκρατορία η πόλη πέρασε πρώτα στα χέρια των Ρωμαίων (69 π.Χ – 330 μ.Χ.) κι έπειτα των Βυζαντινών. Λίγα μας έχουν μείνει από τα κατορθώματα εκείνων των αυτοκρατοριών, αλλά τα έργα των Ενετών που ακολούθησαν διασώζονται μέχρι και σήμερα.

Κατά τη διάρκεια των Ενετών (1204 μ.Χ. – 1645 μ.Χ.) η πόλη, καθώς και η υπόλοιπη Κρήτη, άνθισε στον εμπορικό και αγροτικό τομέα. Χτίστηκαν τα εξωτερικά τείχη, ενισχύθηκαν αυτά στον λόφο Καστέλι, δημιουργήθηκαν οι τάφροι, χτίστηκαν οι προμαχώνες, τα επιβλητικά νεώρια, πολλοί ναοί, τα πιο εμβληματικά κτήρια και φυσικά, ο ξακουστός φάρος στο Παλιό Λιμάνι.

Τους Ενετούς ακολούθησε η Οθωμανική αυτοκρατορία (1645 μ.Χ. – 1878 μ.Χ.) κατά την οποία έγιναν αλλαγές στην πόλη, τόσο στη δομή όσο και στα δημογραφικά χαρακτηριστικά της.

Στη συνέχεια, η Κρήτη ανεξαρτητοποιείται από τους Οθωμανούς και το 1898 δημιουργείται η αυτόνομη Κρητική Πολιτεία η οποία, χάρη στις ενέργειες του Ελευθέριου Βενιζέλου, ενσωματώνεται το 1913 στο ελληνικό κράτος.

Τι να επισκεφτώ στα Χανιά

Τα Χανιά είναι μία πόλη με πολλά και όμορφα μέρη για να επισκεφτεί κανείς που δύσκολα μπορεί να χωρέσουν σε ένα σύντομο κείμενο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μία επίσκεψη στο Παλιό Λιμάνι και τον Αιγυπτιακό Φάρο είναι απαραίτητη. Ο φάρος εδώ και αιώνες αποτελεί το σημαντικότερο οικοδόμημα της πόλης και είναι πόλος έλξης για χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Περπατήστε κατά μήκος του λιμενοβραχίονα, δείτε τον από κοντά και φωτογραφηθείτε με φόντο τον φάρο και το πέλαγος.

Στο Παλιό Λιμάνι, όπου βρίσκεται ο φάρος, θα βρείτε παραδοσιακές ταβέρνες, εστιατόρια και καταλύματα όλων των ειδών για να ικανοποιήσουν κάθε σας ανάγκη. Εκεί θα συναντήσετε και το Γιαλί Τζαμισί (Τζαμί του Κιουτσούκ Χασάν) και λίγο πιο ανατολικά τα Ενετικά Νεώρια.

Η ατμόσφαιρα στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης είναι μαγευτική και μία περιήγηση σε αυτά θα σας ταξιδέψει σε μία άλλη εποχή, μακριά από τους ρυθμούς των σύγχρονων μεγαλουπόλεων. Σας προτείνουμε, ακόμα, να επισκεφτείτε τη Συναγωγή Ετζ Χαγίμ στην περιοχή Τοπανά, τον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, την Ακτή του Κουμ Καπί, την πλατεία της Σπλάντζιας, την οικία του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Χαλέπα και τον λόφο Καστέλι. Στον τελευταίο προορισμό σάς υποσχόμαστε πως θα αντικρίσετε μία από τις πιο μαγευτικές θέες στη ζωή σας, ειδικά εάν παραμείνετε μέχρι το ηλιοβασίλεμα.
Αξίζει, ακόμα, μία επίσκεψη στην ανατολική πλευρά του νομού (η περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο), στην οποία σίγουρα θα χρειαστείτε αυτοκίνητο για να την επισκεφτείτε. Μην παραλείψετε να πάτε στο Σεϊτάν Λιμάνι, τον κόλπο του Σταυρού και τα μοναστήρια Αγία Τριάδα και Γουβερνέτου, όπου βρίσκονται ανάμεσα στις δύο αυτές ξεχωριστές παραλίες.