Ενοικίαση τελευταίας στιγμής; (+30) 697 7985 014
Find us
Choose language
Ελ

Συμβουλές για να ενοικιάσετε ένα αυτοκίνητο, Τι ισχύει για τα Χανιά

Συμβουλές για να ενοικιάσετε ένα αυτοκίνητο, Τι ισχύει για τα Χανιά

Σίγουρα έχετε βρεθεί στην κατάσταση να προγραμματίζετε τις διακοπές σας και να σκέφτεστε από πού να ξεκινήσετε. Αναρωτιέστε τι είναι απαραίτητο να έχετε κλείσει προτού φτάσετε στον προορισμό σας, τι πρέπει να γνωρίζετε για το μέρος που θα επισκεφτείτε και πολλά ακόμη που έχετε κατά νου για τις ονειρεμένες σας διακοπές.

Το μόνο σίγουρο είναι πως έχετε να καλύψετε τρεις βασικές ανάγκες. Τη διαμονή σας, τη μεταφορά σας προς και από τον προορισμό σας, καθώς και τις μετακινήσεις σας κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Εδώ ερχόμαστε εμείς, μία εταιρεία με εμπειρία στον τομέα των ενοικιάσεων αυτοκινήτων στα Χανιά για να σας ενημερώσουμε για όσα πρέπει να ξέρετε πριν νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο ή μια μηχανή και να σας δώσουμε πολύτιμες συμβουλές για να κάνετε την τέλεια επιλογή για το όχημα και την εταιρεία που σας το παρέχει.

Παρακάτω θα βρείτε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες που ισχύουν στη συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών ενοικίασης αυτοκινήτων στην Ελλάδα.

  • Ηλικία και δίπλωμα οδήγησης: Το κατώτερο όριο ηλικίας για την ενοικίαση αυτοκινήτου είναι τα 21 έτη με την προϋπόθεση ότι είστε κάτοχος διπλώματος τουλάχιστον 1 χρόνο. Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε για ενοικίαση mini bus (9 θέσεις), το κατώτερο όριο είναι τα 25 έτη και η κατοχή διπλώματος στα 3 χρόνια.
  • Καύσιμα: Το όχημα που θα παραλάβετε είναι συνήθως βενζινοκίνητο, καλό είναι όμως να το διευκρινίσετε πριν κλείσετε τη συμφωνία. Τα αυτοκίνητα παραδίδονται πάντα στους πελάτες με μια ικανοποιητική ποσότητα καυσίμων, την οποία ο πελάτης οφείλει να αναπληρώσει προτού επιστρέψει το όχημα. Σε περίπτωση που η ποσότητα καυσίμων είναι αισθητά μικρότερη, θα ζητηθεί από τον πελάτη να πληρώσει τη διαφορά (συνήθως πληρώνει κάτι παραπάνω από την τιμή της αγοράς).
  • Κιβώτιο ταχυτήτων: Στην Ελλάδα τα περισσότερα αυτοκίνητα έρχονται με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων, παρ’ όλα αυτά σε μέρη με έντονο τουρισμό, όπως τα Χανιά, θα βρείτε και αυτοκίνητα με αυτόματο κιβώτιο.
  • Περίοδοι τιμών: Υπάρχουν τρεις περίοδοι τιμών στη βιομηχανία των ενοικιάσεων αυτοκινήτων.
  • Η χαμηλή περίοδος: συνήθως συμπίπτει με τους χειμερινούς μήνες και μπορείτε να βρείτε αυτοκίνητα προς ενοικίαση από 25€ ανά ημέρα.
  • Η μεσαία περίοδος: είναι η μεγαλύτερη και περιλαμβάνει κυρίως τους μήνες της άνοιξης και του φθινοπώρου. Η τιμή εκκίνησης για ένα αυτοκίνητο ανά ημέρα ξεκινάει συνήθως από τα 35€.
  • Η υψηλή περίοδος: συμπίπτει πάντα με τους καλοκαιρινούς μήνες, μιας και τότε βρισκόμαστε στο απόγειο της τουριστικής σεζόν. Οι τιμές των αυτοκινήτων ξεκινούν από 45€ την ημέρα.
  • Πρόστιμο για παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας: Σε περίπτωση που δεχθείτε πρόστιμο για παραβίαση του Κ.Ο.Κ., το ποσό θα πρέπει να πληρωθεί από τον οδηγό που έχει υπογράψει το μισθωτήριο συμβόλαιο.

Τι πρέπει να ρωτήσετε / ψάξετε προτού κλείσετε το όχημά σας:

 

  • Κρυφές τιμές: Να διαβάζετε πάντα τους όρους και προϋποθέσεις του κάθε μισθωτηρίου για τυχόν κρυφές χρεώσεις, όπως είναι οι χρεώσεις για έλλειψη διεθνούς διπλώματος οδήγησης, προπληρωμένα καύσιμα κ.λπ.
  • Παιδικό κάθισμα: Στην περίπτωση που ταξιδέψετε μαζί με τα μικρά παιδιά σας, μην ξεχάσετε να ρωτήσετε εάν υπάρχουν επιπρόσθετες χρεώσεις για τα παιδικά καθίσματα στις πίσω θέσεις του αυτοκινήτου. Συνήθως αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται στην τιμή και κοστίζουν από 3€ και πάνω την ημέρα.
  • GPS – WiFi: Υπάρχουν σχεδόν πάντα επιπρόσθετες χρεώσεις (συνήθως από 6€ ανά ημέρα) σε περίπτωση που θελήσετε να χρησιμοποιήσετε το GPS της εταιρείας ή να έχετε φορητό WiFi μαζί σας.
  • Δεύτερος οδηγός: Σε περίπτωση που υπάρχει και δεύτερος οδηγός πέρα από το άτομο που έχει υπογράψει το συμφωνητικό, θα πρέπει να γίνει ενημέρωση εξ αρχής με το γραφείο για να συμπεριληφθεί στο συμφωνητικό και να καλυφθεί κι αυτός από την ασφάλεια. Η επιβάρυνση για τον δεύτερο οδηγό συνήθως ξεκινάει από 3€ ανά ημέρα.
  • Ασφάλεια: Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όλες οι κρατήσεις έρχονται με τη βασική ασφάλιση (αστική ευθύνη, κάλυψη από ανασφάλιστο όχημα, προσωπικό ατύχημα οδηγού, οδική βοήθεια και υλικές ζημιές τρίτων). Ρωτήστε αν υπάρχει η δυνατότητα να αναβαθμίσετε την ασφάλεια για επιπλέον καλύψεις, όπως απαλλαγή ευθύνης για οποιοδήποτε ατύχημα.
  • Τρόποι πληρωμής: Μετρητά, Visa και Mastercard.
  • Εγγύηση: Συνήθως απαιτείται η προσκόμιση πιστωτικής κάρτας για δέσμευση κάποιου ποσού. Σε περίπτωση που δεν διαθέτετε, πρέπει να έρθετε σε συνεννόηση με την εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτου.
  • Ατυχήματα: Σε περίπτωση ατυχήματος, επικοινωνήστε αμέσως με την εταιρεία για να καλυφθείτε ανάλογα με τη συμφωνία που έχετε πραγματοποιήσει.
  • Εκτός νησιού: Γενικότερα αυτό που ισχύει είναι ότι δεν μπορείτε να περάσετε τα σύνορα της χώρας με ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο. Αυτό που ισχύει στην Κρήτη, όπως και σε κάθε άλλο νησί, είναι πως δεν επιτρέπεται καν να φύγετε από το νησί χωρίς την άδεια της εταιρείας.
  • Επιστροφή σε διαφορετική ώρα: Σε περίπτωση που επιστρέψετε το όχημα αργότερα από την αναγραφόμενη ώρα του συμβολαίου χωρίς να ενημερώσετε την εταιρεία, θα επιβαρυνθείτε σίγουρα με επιπλέον χρεώσεις. Στην περίπτωση που επιστρέψετε το όχημα νωρίτερα, συνήθως δεν υπάρχει επιστροφή χρημάτων.

Μερικές συμβουλές για την καλύτερη δυνατή επιλογή αυτοκινήτου:

  • Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Σας προτείνουμε να ενημερωθείτε για τυχόν διαφορές που υπάρχουν στον Κ.Ο.Κ. της περιοχής που θα επισκεφτείτε σε σχέση με τη δική σας, ώστε να μη βρεθείτε απροετοίμαστοι με τυχόν διαφορές.
  • Υπάρχουσες Βλάβες: Σας συνιστούμε να πραγματοποιήσετε έλεγχο του οχήματος, εξωτερικά και εσωτερικά, μαζί με τον υπάλληλο της εταιρείας προτού ολοκληρώσετε την ενοικίαση για να είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχουν βλάβες.
  • Παράδοση: Όταν θα επιστρέψετε το αυτοκίνητο, ζητήστε να γίνει ξανά έλεγχος με την παρουσία κάποιου υπαλλήλου για να διαπιστώσετε τυχόν φανερές βλάβες.
  • Κριτικές: Πριν επιλέξετε την εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτου, ρίξτε μια ματιά στο πολύτιμο εργαλείο που υπάρχει για το καταναλωτικό κοινό, αυτό των online αξιολογήσεων. Οι κριτικές σε πλατφόρμες όπως το Google My Business και το Tripadvisor δεν μπορούν να μεταβληθούν ή να διαγραφούν από τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, επομένως υπάρχει πλήρης διαφάνεια για τις υπηρεσίες που προσφέρονται.
    Καλό είναι να αφήνετε κι εσείς, αν θέλετε, τη δική σας κριτική μετά από κάθε ενοικίαση για να συμβάλετε με τη σειρά σας στην καλύτερη πληροφόρηση των επόμενων πελατών.
  • Πιστωτική Κάρτα: Αν δεν νιώθετε ασφαλείς με τον να δώσετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας στην εταιρεία ενοικίασης, μπορείτε να αναζητήσετε κάποια τοπική εταιρεία που θα δεχθεί και εναλλακτικές εγγυήσεις όπως μετρητά ή χρεωστική κάρτα.
  • Τιμές: Αναζητήστε εταιρείες με αυτοκίνητα σε “λογικές” τιμές, καθώς υπάρχει ένας κανόνας που ισχύει σχεδόν πάντα, όσο μικρότερο είναι το κόστος ενοικίασης ενός αυτοκινήτου, τόσο ανεβαίνει και το ρίσκο ως προς το τι μπορεί να συναντήσετε όταν αφήσετε την πιστωτική σας κάρτα στα χέρια της εταιρείας.
    Μία συνηθισμένη πρακτική εταιρειών που προσφέρουν αυτοκίνητα σε πολύ χαμηλές τιμές είναι να σας χρεώνουν την πιστωτική, ακόμη και μήνες αργότερα, για βλάβες που υποτίθεται προήλθαν από δική σας χρήση.

Όλα τα παραπάνω ήταν όσα κρίναμε απαραίτητο πως χρειάζεστε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των διακοπών σας για να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή για το όχημά σας. Σας αναφέραμε τι ισχύει στην αγορά γενικότερα και τι ισχύει συγκεκριμένα στην περιοχή των Χανίων και ολόκληρης της Κρήτης και τέλος, σας δώσαμε μερικές συμβουλές για να κάνετε την πιο ασφαλή επιλογή. Ελπίζουμε οι πληροφορίες μας να σας φανούν χρήσιμες και να τις αξιοποιήσετε κατά την επόμενη κράτησή σας.